25 Nisan 2009 Cumartesi

Süslü elma şekerlerim





Elma şekerlerini bile süslemeyi seviyorum ama bu şekerleri yapıncaya kadar iki defa bozdum, çöpe attım . Ben bir şeyi kafama takınca ,yapıncaya kadar pes etmiyorum . Sonradan öğrendim ki elma şekerlerini şeker termometresi olmadan yapmak zor ,çok tecrübeli olmak gerekiyormuş bende gidip hemen aldım ve verilen dereceye geldiğinde bu iş oluyor. Bu elma şekerlerinin tarifini tesadüfen bulduğum Rukinin sitesinden aldım tarifi aynen yazıyorum.

Tarif; 600gr şeker, 250ml su, bir tatlı kaşığı sirke,10 -15 tane küçük kırmızı sert elma,10 -15 tane tahta çubuk,soğuk su ile dolu kase ve kıl fırça.
Elmaları güzelce yıkayın , saplarını koparıp kurulayın , sonrada tahta çubuklarını takıp buzdolabına kaldırın bir saat soğusun.Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ,hemen ocağın yanında hazır beklesin.
Şeker,su ve sirkeyi derince,dibi kalın bir sos tenceresinin içine koyun parmakla ortasına çarpı yapın iyice şeker ıslansın ocağa koyun kaynasın , tencereyi sağa, sola ,ileri, geri yavaşça çevirerek karışmasını sağlayın tahta kaşıkla bile karıştırmayın Tencerenin iç kısmından ıslak kıl fırçayla aşağıya doğru ıslatın yapışmiş şeker tanesi varsa aşağı insin erisin yoksa birtane bile şeker tanesi kenarda yapışsa bütün şekerin kristalleşip bozulmasına sebep oluyor ben ,bu yüzden iki defa bozdum. Şeker kaynayıp göz göz olunca termometre 143 dereceye gelince hemen ocaktan alıp soğuk su dolu kaba tencerenin dibini koyun ki kaynama dursun içine birkaç damla kırmızı gıda boyasını koyup hızla karıştırın , elmaları çabuk çabuk içine daldırıp baş aşağı tepsiye dizin oda scaklığına gelinceye kadar soğumaya bırakın buzdolabına koymayın soğuduktan sonra ben onları tek tek şeker hamuru ile süsledim...Elma şekerlerinin bazılarını, benmaride eritilmiş çikolataya batırdım çikolata biraz donunca incecik dövülmüş cevize buladım . Jelatin kağıtlarına sardım
Bu elma şekerleri satılmak üzere Gül hanımın restorantına gitti.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ürünleriniz bir harika.....
umarım yakinda size sipariş veririm....