27 Nisan 2009 Pazartesi

Balerinli Pasta





Arkadaşım Zübeyde hanım ve Enis beyin kızları Öykünün doğum günü için yaptığım pasta. Öykü bale yaptığı için balerinli bir konsept seçtik. Pastanın içi muzlu ve sade krema ile yapıldı.
Pastanın pandispanyasını hazırlarken ben her zaman sünger gibi yumuşak pandipanya tarifini kullanıyorum .Bu pandispanya şeker hamurunu taşımakta biraz hafif kalıyor ama çok güzel oluyor.Ben pastayı şeker hamuru ile kaplamayı pastayı götürmeden bir saat önce kaplıyorum.

Gerekli malzemeler : 4 yumurta( beyazları ,sarıları ayrılacak)
80 gr un
7o gr mısır nişastası
150 gr şeker
İki çay kaşığı vanil
Bir çay kaşığı kabartma tozu ( Ben kullanmıyorum ama siz kabarmasını riske atmamak için kullanabilirsiniz)

Kreması için : Yarım litre süt
2 tam yumurta + 2 tane yumurta sarısı
Bir su bardağı şeker ( şeker miktarı isteğe göre azaltılıp çoğaltılır)
35 gr mısır nişastası
Bir paket süt kreması
Üç yemek kaşığı pudra şekeri
Bir paket vanilya
Ara katlara koymak için muz

Islatma şurubu: Bir su bardağı su veya süt
Yarım su bardağı şeker
Yarım çay bardağı portakal suyu
Bir yemek kaşığı baıeyls ( siz isterseniz koymayabilirsiniz ama çok lezzetli olyor)
Bir çay kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu

Pandispanyanın yapılışı:
İki ayrı kabın içine yumurtanın beyazlarını ve sarılarını dikkatli bir şekilde ayıralım ,akların içine hiç sarı karışmaması gerekiyor .Üçüncü bir kabın içine un nişasta vanilya eğer koyacaksanız kabartma tozunu en az dört defa eleyelim bir kenarda hazır halde beklesin. Yumurta sarılarının olduğu kabın içine şekerin yarısını koyarak mikserle çıpmaya başlayalım yumurta sarıları mayonez kıvamına gelinceye kadar çırpalım hazır olduğunda onu da bir kenara koyalım .Yumurta beyazlarının içine bir çimdik tuz atıp köpük köpük oluncaya kadar çırpalım ,kabın kenarından yavaş yavaş kalan şekeri içine akıtalım, çırpmaya devam edelim kar gibi tepecikler oluncaya kadar... çok fazlada çırpmamak gerekiyor çünki ,kum gibi olup bozuluyor yeteri kadar çırpıldığını anlamak için çıpıcıyı durdurup havaya kaldırdığınızda çırpıcının ucundaki aklar dimdik duruyorsa hazırdır.Yumurta sarılarını ve kuru malzemeleri yumurta aklarının içine spatula yardımıyla üç defada katlayarak koyalım alttan üste çevirerek köpükleri söndürmeden yumurta sarıları ve un bitinceye ,herşey birbirine karışıncaya kadar devam edelim. Bir kenarda dibine yağlı kağıt konmuş (Ben kenarlarına da yağlı kağıt kesip koyuyorum) 26cmlik kalıbımızın içine hazırlanan hamuru yavaşça dökelim önceden ısıtlmış 170 derecede 30 dakika pişirelim. 2o dakika sonra kürdan testi yapalım , pişince ters çevirip soğutalım. Ben pasta yaparken bu pandispanyadan iki tane yapıyorum her birini ikiye bölüyorum yüksek pasta yapacaksam dört katlı yapıyorum üç katlı yapacaksam bir katı benim pasta canavarlarıma kalıyor. Pandispanyamız hazır olduktan sonra krema yapımına başlayalım.

Pastacı kremasının yapılışı:
Krema için önce sütü ve şekerin yarısını tencerenin içine koyup kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtalım kaynamaya başlayınca ocağı kapatalım .Bir başka kabın içinde yumurtaları ,kalan şekeri çırpma teliyle biraz çırpıp içine nişastayı koyalım ,pürüzsüz oluncaya kadar çırpalım, yavaş yavaş kaynamış sütü içine koyalım ama hiç durmadan karışması gerekir topaklanma olmaması gerekiyor Tekrar ocağa koyalım kaynamaya başlayıncaya kadar sürekli çıpmaya devam edelim kaynamaya başlayınca vanilyayı atıp ocaktan alalım üstüne streç koyup soğumaya bırakalım.

Sütkreması:
Bir paket kremayı ve pudra şekerini bir kabın içinde kar gibi kabarana kadar çırpalım çok fazla çıpmayın yoksa krema yağa dönüşüyor. Pastacı kreması soğuduktan sonra ikisini karıştıracağız.

Islatma şurubu:
Şekerle süt kaynasın ve bir kenarda soğusun soğuduktan sonra içine baıeylis , portakal kabuğunu ve suyunu hepsini karıştırıp pandispanyamızı ıslatalım çok değil ama çünki çok yumuşak bir pandispanya oluyor bu tarifle....
Soğumuş olan pastacı kremasının içine kaşıkla diğer kremadan koyarak söndürmeden yavaşça karıştıralım pandispanyanın ilk katına sürelim üzerine muzları dizelim diğer pandispanyayıda ıslatıp üzerine kapatalım tekrar krama sürüp muzları dizelim son pandispanyayıda üstüne koyalım etrafını kremayla kapladıktan sonra buzdolabına koyup soğumaya bırakalım ,iki üç saat sonra bir kat daha ince krema sürelim ve bir gece dolapta bekletelim .Ben pastayı yazarken yapmaktan çok yoroldum en zor iş buymuş. Birgün sonra pastayı şeker hamuruyla kapladım kenarlarına etek gibi hamur çevirdim kordon yapıp ek yerlerini kapattım .Daha önceden hazrladığım balerinleri üzerine yerleştirdim .Balerinlerin arkasına kırmızı şekerden dekor olsun diye pravan hazırladım onu orada dik tutmak çok zordu iki ,üç denemeden sonra kırmadan yerleştirebildim.Pastayı tam zamanında hazırlayıp yerine teslim ettim.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Nevin Teyze,
Ellerine sağlık.Pasta harikaydı.Doğum günüme gelen arkadaşlarımda bayıldılar.Pastanın tadı hala damağımda :)
Öyküm