13 Haziran 2009 Cumartesi

Karne hediyesi ekler


Çok yorgun geçirdiğim birgünün ardından kızım ve yeğenim Yağmur için yaptığım ekler.... Maşallah kız kardeşim çocuklardan fazla yedi.... Ona bakarsanız hergün diyete başlayacak ama ben ona yaptığım herşeyi test etmesi için yedirdiğim sürece o kilo veremeyecek gibi..
PATE SU HAMURU TARIFI-

  • 1 kap yani 240 ml s
  • 125 gram tuzsuz kati yag-cok cok kucuk kucuk kup kup kesin ki cabuk erisin,su buharlasmasin
  • 175 gram ekmek unu- ölçtükten sonra eleyin
  • ¼ tatli kasigi tuz
  • ¼ tatli kasigi seker
  • 4 kesin ama belki de 5 adet buyuk yumurta
  • ortalama 10 cm lik 35-40 adet ekler pasta sikilabilir bu tarifle. KAYNAK FCI

BASINDAN ASLA AYRILMA- agir ve dibi kalin sapli sos tenceresine su+tuz+seker+minicik parcalar halindeki yagi koyup ve kisik ateste yagı eritin tamamen.

Tam kaynamaya baslarken, tencereyi al ve kaynama durunca, icine bir defada elenmis unu devir ve hizla surekli hic durmadan tahta kasikla karistirmaya basla ve hersey iyice karisinca da, atese koy tekrar.

Hamuru surekli hic durmadan tahta kasikla karistir; hamur hem kuruyacak,hem de pisecek ve duzgunlesecek.ve tencereyi elle sapindan tutarak, surekli karistir, hamuru duvardan duvara vur kasikla, ve nihayet top haline gelince hamur, artik dibi de yapismaz olunca, tencerede incecik film ya da tul gibi hamur izleri birakmaya baslayinca, hamur pismistir- hazirdir.

Hamuru Al ve Kitchenaide koy ve palet ucla 7-8 dakika veya daha uzun sure, iyice karıştır sogusun-iliklassin . Elde tahta kasikla bu islem daha uzun surebilir. Elle kontrol et kesinlikle sogumus- ilikca olmali. Kaynar yagli sudan elde edilen ve pisirilen hamurun sogutulmasi, yani icine eklenen yumurtalarin pismemesine saglayacak ilikliga kadar sogutulmasi cok onemlidir yumurtalari eklemeden once.

Hamurun iliklastigina- soguduguna kesinlikle emin olunca tek tek yumurtalari ekle, iyice karismasini, hamurun parlak ve duzgun olmasini bekle ve yine oteki yumurtayi ekle.Tahta kasikla karistiriyorsaniz elde, ayni isleme devam edin.

HALA SON YUMURTALARA IHTIYAC VAR MI TESTI- Besinci yumurtaya ihtiyac olmayabilir de. ANLAMAK ICIN tahta kasiga tepeleme hamur al ve kasigi asagiya tut ve hamur dusecek kendi agirligi ile- eger kasigin kendi uzantisi seklinde adeta 5 cm gibi hamurdan bir dil , bir kanca vardir-simdi kasigi yine havaya kaldir kendine dogru , hamur duserse, daha istenen kivamda degildir hamur. Ama eger siz kasigi havaya kaldirinca, hamur uzantisi orada daha bir kac saniye sallanirsa , hamurunuzun kivami uygundur ve artik daha fazla yumurtaya da gerek yoktur. Bazen bir yumurtayi kirip, cirpip, az az eklemek de gerekebilir en sonda.

Simdi ihtiyac varsa son yumurtayida hamura ekleyin ve iyice parlak ve puruzsuz olana kadar karistirin. Ideal pate su hemen kullanilir, hemen sikilir-ideali budur ve en iyi kabarma boyle saglanir. Simdi hemen sikilmali ve pisirilmelidir.

Pastaci torbasina uygun metal ucu takin, ekler icin 8-10 cm uzunlukta ve profiteroller icin de ceviz kadar top seklinde sikin. KAYNAK FCI

Pate sulara genellikle her zaman cirpilmis yumurta surulur FIRINA GIRMEDEN ONCE

Eklerin içine ben pastacı kreması doldurdum üzerine ise krema ve çikolatayı eritip döktüm... Bu tarif ,benim pastacılık konusunda birçok bilgi edindiğim Rukinin sitesinden birebir alıntıdır...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

eklerlerin görünümü süüperrrrr....kimbilir tatları nasıldır...umarım oraya geldiğimde banada onlardan yemek nasip olur.GÜL.