26 Haziran 2009 Cuma

Deniz kızı pastası






Daha önce de küçük kızı için pasta yaptığım Hilal Hanım büyük kızı Cemresu nun doğum günü için bir pasta istedi. Pastanın konseptine Cemresu ve annesi karar verdi ..Ve macera böyle başladı ..
Benim için pasta siparişlerini dört beş gün önce almak benim daha rahat çalışmam için iyi oluyor ..Hilal hanım pastayı iki gün kala sipariş verince ben panik atak Nevin hemen telaş yapıp herşeyi son sürat yapıcam diye kendimi kaybettim eve gelip hemen figür çalışmasına başlıyım dedim ama ayağıma içi glikoz dolu cam kavanoz düştü figürleri yapıp kurusun diye ağrıyı önemsemedim ama akşam olunca ağrıya dayanamayıp hastaneye gittik parmağımdaki çatlaktan alçıya aldılar. ben pastayı yapıcam diye söz verince ayağımdaki alçıyla zıp zıp zıplayarak pastanın figürlerini yaptım istediğim gibi olmasada bir şeyaksiliklerle başlarsa devamı da aksiliklerle devam ediyor herhalde ...Pastanın pandispanyasında sorun yaşamadım sadece istiridye kalıbım olmadığı için o na uygun birşeyler yapmaya çalıştım..Pandispanyası vanilyalı içi krem lejer ve çilek meyveli...
Antalya çok sıcak bu yüzden pastayı son ana kadar dolapta tutup teslim etmeden hemen önce kaplayıp figürlerini yerleştiriyorum şu şeker hamurunun dolaba girmemesi çok kötü beni sinir ediyor çünki son anda çıkacak olumsuzlukları düzeltme zamanı kalmıyor dedim ve figürleri pastanın üzerine yerleştirirken elimden denizkızları düştü ve kırıldı teslim etmeme onbeş dakika varken hemde... bende de o anda ipler koptu ve bir çocuğun oyuncağı elinde oynarken kırıldığında ağlar ya işte ben o anda artık çocuktum ...nasıl ağlıyorum ben şimdi nasıl tekrar yapıcam.... nasıl yetiştiricem diye ...mecburen kırılan kolları o anda hemen yaptım ama kuyruğu yapamam diye yapıştırdım biraz toparlayıp pastayı yerine götürdüm ..istenilen konseptte deniz kızları pastanın üzerinde oturuyor olacaktı ama kırıldığı için oturtamadım yanlarına koydum Hilal Hanım ve Cemresudan özür dilerim... Cemresu ya sağlıklı ve mutlu bir ömür dilerim...Bu pasta maceram beni çoooooooook üzdü ... Gözümdeki yaşlarla çekebildiğim bu resimlerle bu pastayı yayınladım ...

22 Haziran 2009 Pazartesi

Numune yapılan kurabiyeler








İstanbul da güzel yemekleri ve eğlencesi ile revaçta olan KiKi Restaurant sahibiplerinden Rasim Beyin örnek olarak istediği kurabiyelerim İstanbula gönderildi .....Başarılı genç işadamı Rasim Beye teşekkürlerimi gönderiyorum....

Sade kurabiyeler



Amerika yolcusu kurabiyeler ben yazıncaya kadar yenilmiştir. Oğlumun arkadaşı Öykü sayesinde bloğunu öğrenerek takip ettiğim sevgili küçük Lara için yaptım bu kurabiyeleri...Biraz Lara dan bahsetmek istiyorum ..Amerikada ailesi ile birlikte yaşayan 6 yaşında lösemi teşhisi konmuş küçük bir kız çocuğu...Lösemi teşhisi konulduktan sonra lara ve ailesinin tedavi sürecinde yaşadıklarını anlatan sitesinden takip ettim geçirdikleri çok zor günleri okuyarak üzüldüm ... Yemek yiyemeyen Lara nın hayvanları çok sevdiğini öğrendim ona hayvan şekilli kalıplarla kurabiye göndermek istedim... ama kuzeni Öykü yemek konusunda çok hassas olduğu için kurabiyenin içinde hiç aromatik kokular istemediğini söyledi ona dokunacak hiç bir şey koymadım un , pudra şekeri ve margarinden yaptım midesi sürekli bulandığı için tereyağda istemiyormuş bende kullanmadım ...Öykü kurabiyeleri almak için beni ziyarete geldiğinde Laranın yapılan kan tahlilleri sonuçlarının çok iyi çıktığını tedaviye olumlu cevap verdiğini söyleyince çok sevindim ...ben bu yazıyı yazmadan üç gün önce kurabiyeleri aldığını ve sevindiğini öğrendim ben beğendiği için daha çok sevindim.kurabiyeleri içine koymak için ben birde ona evdeki kumaşlarımdan kurabiye külahı yaptım içine kurabiyeleri doldurdum gönderdim..sevgili lara yı daha iyi ve sağlıklı günlerde görmek dileğiyle onu çok öpüyorum....sana kucak dolusu sevgiler lara....

Lösemi teşhisi konmuş birçok insan var etrafımızdaki insanların başına gelmedikçe hiç birimiz duyarlı değiliz en kısa zamanda bende gidip bir üniversite hastanesinde donor olup insanlara umut olmak isterim Lara yı merak ederseniz blog adresi http://laraakmehmet.blogspot.com

13 Haziran 2009 Cumartesi

Karne hediyesi ekler


Çok yorgun geçirdiğim birgünün ardından kızım ve yeğenim Yağmur için yaptığım ekler.... Maşallah kız kardeşim çocuklardan fazla yedi.... Ona bakarsanız hergün diyete başlayacak ama ben ona yaptığım herşeyi test etmesi için yedirdiğim sürece o kilo veremeyecek gibi..
PATE SU HAMURU TARIFI-

  • 1 kap yani 240 ml s
  • 125 gram tuzsuz kati yag-cok cok kucuk kucuk kup kup kesin ki cabuk erisin,su buharlasmasin
  • 175 gram ekmek unu- ölçtükten sonra eleyin
  • ¼ tatli kasigi tuz
  • ¼ tatli kasigi seker
  • 4 kesin ama belki de 5 adet buyuk yumurta
  • ortalama 10 cm lik 35-40 adet ekler pasta sikilabilir bu tarifle. KAYNAK FCI

BASINDAN ASLA AYRILMA- agir ve dibi kalin sapli sos tenceresine su+tuz+seker+minicik parcalar halindeki yagi koyup ve kisik ateste yagı eritin tamamen.

Tam kaynamaya baslarken, tencereyi al ve kaynama durunca, icine bir defada elenmis unu devir ve hizla surekli hic durmadan tahta kasikla karistirmaya basla ve hersey iyice karisinca da, atese koy tekrar.

Hamuru surekli hic durmadan tahta kasikla karistir; hamur hem kuruyacak,hem de pisecek ve duzgunlesecek.ve tencereyi elle sapindan tutarak, surekli karistir, hamuru duvardan duvara vur kasikla, ve nihayet top haline gelince hamur, artik dibi de yapismaz olunca, tencerede incecik film ya da tul gibi hamur izleri birakmaya baslayinca, hamur pismistir- hazirdir.

Hamuru Al ve Kitchenaide koy ve palet ucla 7-8 dakika veya daha uzun sure, iyice karıştır sogusun-iliklassin . Elde tahta kasikla bu islem daha uzun surebilir. Elle kontrol et kesinlikle sogumus- ilikca olmali. Kaynar yagli sudan elde edilen ve pisirilen hamurun sogutulmasi, yani icine eklenen yumurtalarin pismemesine saglayacak ilikliga kadar sogutulmasi cok onemlidir yumurtalari eklemeden once.

Hamurun iliklastigina- soguduguna kesinlikle emin olunca tek tek yumurtalari ekle, iyice karismasini, hamurun parlak ve duzgun olmasini bekle ve yine oteki yumurtayi ekle.Tahta kasikla karistiriyorsaniz elde, ayni isleme devam edin.

HALA SON YUMURTALARA IHTIYAC VAR MI TESTI- Besinci yumurtaya ihtiyac olmayabilir de. ANLAMAK ICIN tahta kasiga tepeleme hamur al ve kasigi asagiya tut ve hamur dusecek kendi agirligi ile- eger kasigin kendi uzantisi seklinde adeta 5 cm gibi hamurdan bir dil , bir kanca vardir-simdi kasigi yine havaya kaldir kendine dogru , hamur duserse, daha istenen kivamda degildir hamur. Ama eger siz kasigi havaya kaldirinca, hamur uzantisi orada daha bir kac saniye sallanirsa , hamurunuzun kivami uygundur ve artik daha fazla yumurtaya da gerek yoktur. Bazen bir yumurtayi kirip, cirpip, az az eklemek de gerekebilir en sonda.

Simdi ihtiyac varsa son yumurtayida hamura ekleyin ve iyice parlak ve puruzsuz olana kadar karistirin. Ideal pate su hemen kullanilir, hemen sikilir-ideali budur ve en iyi kabarma boyle saglanir. Simdi hemen sikilmali ve pisirilmelidir.

Pastaci torbasina uygun metal ucu takin, ekler icin 8-10 cm uzunlukta ve profiteroller icin de ceviz kadar top seklinde sikin. KAYNAK FCI

Pate sulara genellikle her zaman cirpilmis yumurta surulur FIRINA GIRMEDEN ONCE

Eklerin içine ben pastacı kreması doldurdum üzerine ise krema ve çikolatayı eritip döktüm... Bu tarif ,benim pastacılık konusunda birçok bilgi edindiğim Rukinin sitesinden birebir alıntıdır...

Kremalı pankek

İşte benim minik kuzum



Bu tarifi ben Ruki nin sitesinden aldım mısır unu yerine tamamını beyaz unla yaptım çünki benim minik kuzucuğum yemek yemek istemiyor bende onun severek yiyeceği şeyler yapıyorum .bu pankekide kahvaltı etmeyi sevmediği için bundan hazırlıyorum içinde nasıl olsa herşey var yeterki yesin. (minik kuzu dediğim de 18 yaşında ama ben hala arkasında önünde yesin diye dolaşıyorum)

Pankek yapılışı:

· 1 ½ kap un+

· ¼ kap misir unu+

· 2 ½ yemek kasığı seker

· ½ cay kasigi tuz+

· 1 ½ tatli kasigi kabartma tozu iyice karistir.

· Bir kapta 3 yumurta (veya SADECE 6 yumurta aki)+2 kap az yagli-yagsiz sut, 3 yemek kasigi zeytinyagi-ya da sivi yagi iyice cirp ve kabartma tozu ,tuz ve şekeri karıştırıp bir kenarda beklettiğimiz una karistir.içini sıvı yağ ile sıvadığımız tavaya bir kepçe yardımı ile dök altı kızarıp üstü göz göz olunca ters çevip diğer tarafını pişirin servis tabağına alıp istediğiniz gibi servis yapın

Tuzlu sekilde isterseniz:sekeri 1 tatli kasigina indir+1 yemek kasigi ince dogranmis yesil sogan/maydanoz/dereotu/ veya feslegen ya da 1 /2 cay kasigi parmak ucunda ezdiginiz kuru biberiye yapraklari ve de rendelenmis patates+rende hint cevizi, rende havuc, ince dilimlenmis mantar, ya da evde olan bir sebze veya ince kiyilmis tavuk eti vs kullanabilirsiniz)